Over ons

WIE ZIJN WIJ?

Het Expertisecentrum Conflictmanagement is een door de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) erkend opleidingsinstituut dat trainingen verzorgt op het gebied van mediation, teamontwikkeling en coaching. We doen dat vanuit bevlogenheid in een gemoedelijke en veilige setting. Kleinschalig, korte lijnen, persoonlijke benadering en praktijkgericht, zijn een paar sleutelwoorden die onze aanpak kenschetsen.

Ons vak is een jong vak en dat biedt ons kansen om nieuwe wegen te verkennen, de bestaande theorie te verrijken met onze eigen praktijkervaringen en daarmee nieuwe interventies, technieken en theorie te ontwikkelen. Wij zijn er trots op dat we in Nederland hét opleidingsinstituut zijn voor Narratieve Mediation en Waarderend Organiseren (gebaseerd op de uitgangspunten van Appreciative Inquiry). Onze Basisopleiding Mediation trekt mensen vanuit heel Nederland, enerzijds vanwege de genoemde kenmerken, anderzijds vanwege onze visie dat mediation primair gericht is op relatie-, communicatie- en vertrouwensherstel. Het bereiken van een onderhandelingsresultaat is daaraan secundarir en is niet allesbepalend voor de vraag of een mediation al dan niet geslaagd is.

MAATWERK

Wij werken vanuit de visie dat werken met mensen (mediation, teamontwikkeling of coaching) altijd maatwerk is. Ons vak bestaat niet uit het blind volgen van een recept of het steeds maar weer doen van hetzelfde kunstje. In de opbouw van onze opleidingen is dit terug te vinden. Zo leren we mediators bijvoorbeeld om niet alleen vanuit de probleemoplossende methode te werken maar ook vanuit de narratieve mediation of de transformatieve mediation. Maatwerk betekent altijd zoeken naar wat bij jezelf past, wat bij de cliënten past en wat bij de problematiek past.

CHRIS BOS

Het Expertisecentrum Conflictmanagement is opgericht door Chris Bos, die zich sinds 1998 intensief met mediation, teamontwikkeling en coaching bezighoudt. Hij verzorgde de eerste Nederlandstalige publicaties op het gebied van de narratieve mediation. Hij is co-auteur van het Handboek Mediation en het boek Benaderingen en Inspiratiebronnen van Mediation. Hij was de initiator van de MfN-erkende post-hbo opleiding Mediation die hij voor Hanzehogeschool van Groningen ontwikkelde en verzorgde. Behalve trainingen op de eigen trainingslocatie verzorgt hij ook veel in-company trainingen en is hij in de praktijk actief als mediator, procesbegeleider en coach. De laatste jaren wordt hij vanwege zijn ervaring steeds vaker betrokken in complexe conflictsituaties en coacht hij regelmatig teams.

Chris Bos is sinds 2010 lid van de toetscommissie van het MfN en heeft vanuit die hoedanigheid een goed inzicht in het voor de MfN-examens vereiste niveau.

‘Het vak van trainer verveelt niet snel. Ik geniet van de dynamiek in een groep en van de interactie die je als trainer met een groep hebt. Mediation en coaching zijn fascinerende vakken. Ook al ben ik al vanaf 1998 intensief met deze terreinen bezig, elke dag leer ik nog nieuwe dingen. Het is een voorrecht om zowel aan de ontwikkeling van anderen als aan je eigen ontwikkeling te mogen werken.’

MALINKA BAKKER

Malinka Bakker is sinds 2006 betrokken bij het Expertisecentrum Conflictmanagement. Zij is MfN-registermediator. Ze doet regelmatig mediations, vooral arbeidsgeschillen, en brengt de visie van het Expertisecentrum Conflictmanagement (elk conflict verdient zijn eigen benadering) in de praktijk. Haar praktische ervaring als mediator komt haar van pas in de Basisopleiding Mediation die zij samen met Chris Bos verzorgt. Zij is instituutsassessor en in die hoedanigheid beoordeelt ze de praktijkexamens (live assessment of video-assessment) van het MfN.

‘Het geven van trainingen vind ik zeer inspirerend. Behalve van het vergroten van kennis en het aanleren van vaardigheden geniet ik van de persoonlijke groei die cursisten tijdens de opleiding doormaken. Elke cursist heeft zijn eigen persoonlijkheid en ik vind het belangrijk de authenticiteit van iedere cursist te benadrukken, want een mediator neemt zijn persoonlijkheid mee bij elk mediationgesprek. Door te werken in kleine groepen kan ik iedereen tot zijn recht laten komen. Mediation is een vak in ontwikkeling. Ik vind het leuk om onze eigen visie op mediation met cursisten te delen en mede aan de hand van hun input verder te ontwikkelen en uit te bouwen.’

KLANT CENTRAAL

Bij de ontwikkeling en bijstelling van onze opleidingen maken wij steeds dankbaar gebruik van feedback van de deelnemers. Als mensen door omstandigheden een blok missen, maken we het mogelijk dat blok op een ander moment bij een parallelgroep in te halen en als dat niet mogelijk is , reserveren we tijd om iemand één op één bij te praten. Dat doen we ook op het moment dat iemand zich niet prettig voelt in de groep of tegen dingen aanloopt bij zichzelf of bij ons, die besproken moeten worden. Vermoedelijk mede om deze reden hebben wij nooit een formele klacht gehad. Uiteraard hebben we wel een Klachtenregeling Expertisecentrum Conflictmanagement die je op deze site kunt raadplegen.

 

Nieuwe website
Vanaf 1 oktober zijn ons trainingsinstituut Expertisecentrum Conflictmanagement en onze praktijkpoot Alter samen verder gegaan onder de naam Chris Bos & Partners. De proefversie van onze nieuwe site is inmiddels online: www.chrisbos-partners.nl. Neem gerust een kijkje!

Wilt u meer weten over een van onze opleidingen? Vraag dan nu vrijblijvend een brochure aan

Brochure aanvragen
“In 2015 volgde ik hier met veel plezier en in een ongedwongen sfeer de Basisopleiding Mediation. De opleiders Chris en Malinka zijn ervaren mediators en trainers en kunnen daardoor veel praktijkervaring in de lessen inbrengen. Danique zorgt er vervolgens als opleidingscoördinator voor dat alles op rolletjes loopt. Wil je de opleiding tot mediator volgen óf zoek je een mediator? Dan is Expertisecentrum Conflictmanagement echt een aanrader! Richard Loos, juridisch medewerker bezwaar & beroep ”